Safety scandals
Background
Climate bluff
Cheap nuclear
Waste
Next steps
Act now!

Etusivu > Ajankohtaista >

Greenpeace vaatii töiden keskeyttämistä Olkiluodossa

04.04.2007 Lauri Myllyvirta

Greenpeacen aktivistit protestoivat Olkiluodossa reaktorihankkeen keskeyttämiseksi. Parikymmentä henkilöä saapui reaktorityömaalle kumiveneillä ja osoitti mieltään reaktorin viallisen teräskuoren edessä. Mielenosoittajilla oli mukanaan banderolleja, joissa luki ”French Nuclear Disaster”.

Greenpeace vaatii töiden keskeyttämistä, kunnes tähän mennessä havaitut turvallisuusongelmat on saatu ratkaistua ja laitostoimittaja sitoutuu tekemään vialliset komponentit kokonaan uudestaan. Järjestön alus Arctic Sunrise on edelleen ankkurissa Olkiluodon edustalla. Eilen aluksella järjestettiin tiedotustilaisuus reaktorihankkeen ongelmista.

– Voimalatyömaalla on tehty yli 700 raporttia turvallisuuspuutteista, ja suuri osa on vielä käsittelemättä. Useimmat viallisiksi havaitut komponentit on valmistettu vain osittain uudestaan. Näihin kuuluvat reaktorin paineastia, höyrystin ja paineistin. Säteilyturvakeskus on kuitenkin sallimassa ilmeisesti aikataulupaineista johtuen joidenkin viallisten osien käytön, sanoo Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta.

Pahin esimerkki laadunvalvonnan pettämisestä ovat reaktorin suojakuoren teräsosat, joiden asennusta Areva on parhaillaan aloittamassa. Niiden valmistus annettiin puolalaiselle konepajalle, joka oli aiemmin valmistanut lähinnä kalastusaluksia. Työntekijöille ei edes annettu koulutusta ydinturvallisuudesta. Suojakuorta hitsattiin vanhentuneella menetelmällä käsin, hitsaussaumat olivat huomattavasti väljempiä kuin turvallisuus edellyttäisi, piirustukset olivat vanhentuneita ja kuoreen leikattiin reikiä vääriin paikkoihin. Lisäksi suojakuori vaurioitui pudotessaan telineiltä. Kaikki nämä tiedot ovat todettavissa Säteilyturvakeskuksen ja TVO:n omista dokumenteista.

– Reaktoria tehtiin alusta asti liian kireällä aikataululla ja kustannuksista tinkien. Yhtiöillä on kuitenkin edelleen niin kiire, että ongelmat jatkuvat ja turvallisuudesta tingitään. Viallisiksi tiedettyjen komponenttien asentaminen ei voi jatkua. Rakentamiseen tarvitaan nyt aikalisä, vaatii Myllyvirta.

Greenpeace on tilannut saksalaiselta ydinturvallisuusasiantuntijalta selvityksen siitä, miten ongelmat vaikuttavat laitoksen turvallisuusriskeihin. Selvitys valmistuu huhtikuun lopulla. Alustavat tulokset antavat monin tavoin aihetta huoleen.

– Olkiluoto 3 myytiin eduskunnalle ja suomalaisille epärealistisilla lupauksilla aikataulusta, hinnasta, työllisyydestä ja päästövähennyksistä. Nyt on korkea aika arvioida, oliko hanke todella yhteiskunnan kokonaisedun mukainen. Tämä arviointi tulee kirjata hallitusohjelmaan, korostaa Myllyvirta.

Yhteystiedot
Lauri Myllyvirta, energiakampanjoitsija, Greenpeace, 050 362 5981
Kuva- ja videomateriaalia: Satu Pitkänen, tiedottaja, Greenpeace, 050 5461 789