Safety scandals
Background
Climate bluff
Cheap nuclear
Waste
Next steps
Act now!

Etusivu > Ajankohtaista >

Greenpeace pysäytti EPR-reaktorin työmaan Ranskassa

26.04.2007 Lauri Myllyvirta

Ranskan Flamanvillessä EPR-reaktorin rakennustyömaalla osoitetaan mieltä ydinvoimalan rakentamista vastaan 26.4.2007. Kolmisenkymmentä Greenpeacen aktivistia kuudesta Euroopan maasta pysäytti ydinvoimalan rakennustyöt aamuvarhaisella. Samanlaisen EPR-laitosmallin prototyyppiä rakennetaan parhaillaan Suomessa Olkiluotoon.

Flamanville, Ranska – 30 Greenpeacen aktivistia kuudesta Euroopan maasta osoittaa parhaillaan mieltään ydinvoimalan rakentamista vastaan Ranskan Flamanvillessä, EPR-reaktorin rakennustyömaalla. Kyseessä on sama laitosmalli, jonka prototyyppiä rakennetaan parhaillaan Olkiluotoon, ja jonka ongelmia Greenpeace on nostanut esiin Suomessa.

Mielenosoituksessa on mukana kaksi suomalaista aktivistia, jotka osallistuivat rakennustöiden pysäyttämiseen kiipeämällä nostokurkeen. Aktivistit voivat lähettää nosturista liikkuvaa kuvaa ja heitä voi haastatella puhelimitse.

– Osoitamme mieltämme Tshernobylin onnettomuuden vuosipäivänä nostaaksemme esiin näiden reaktorihankkeiden riskit, jotka ulottuvat koko Eurooppaan. Vaadimme Ranskan presidenttiehdokkaita perumaan EPR-hankkeen ja kunnioittamaan ranskalaisten tahtoa lisätä uusiutuvia energialähteitä ja energiansäästöä, sanoo Greenpeacen Ranskan toimiston ydinvoimakampanjavastaava Frederic Marillier.

Flamanvillen alkutekijöissään oleva hanke on ollut tuntuvassa vastatuulessa. Tuoreiden kyselytutkimusten mukaan 78 % ranskalaisista on sitä mieltä, että uusiutuvien energialähteiden pitäisi olla pääasiallinen sähköntuotantomuoto. 19 % kannattaa ydinvoiman lisäämistä. Maaliskuun puolivälissä peräti 90 000 ihmistä osallistui hanketta vastustaviin mielenosoituksiin eri puolilla Ranskaa ja toinen presidentinvaalien pääehdokkaista, vasemmiston Ségolène Royal haluaa päätöksen uudesta ydinvoimalasta uudelleen arvioitavaksi. Voi siis olla, että Olkiluoto 3 jää maailman ainoaksi EPR-reaktoriksi. Arevan pyrkimykset kaupata reaktorimalliaan muihin maihin eivät ole tuottaneet tulosta.

– Flamanvillen hanke on loukkaus niille sadoille tuhansille ihmisille, joiden elämää Tshernobylin onnettomuus yhä varjostaa. Myös Tshernobylin RBMK-reaktorin piti olla täysin turvallinen. EPR:ssä on tarkoitus käyttää plutoniumin ja uraanin seospolttoainetta, jolloin onnettomuuden seuraukset olisivat vielä huomattavasti vakavammat normaalia uraanipolttoainetta käyttäviin reaktoreihin nähden, muistuttaa Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta.

– Suomalaisille on vakuutettu, että EPR on turvallista ja koeteltua teknologiaa, mutta täällä Ranskassa Areva kertoo avoimesti, että Olkiluodon hankkeessa on kysymys prototyypin rakentamisesta. Hankkeen turvallisuusrikkeitä ja laiminlyöntejä on käsitelty laajasti ranskalaisessa mediassa, eikä ranskalaisten ydinvoimaintoa ole suinkaan lisännyt se, että he ovat joutumassa Olkiluodon laiminlyöntien maksumiehiksi. Tiedossa on vähintään 700 miljoonan tappiot, jotka kaatuvat ranskalaisten maksettavaksi. Nyt Ranskassa aloitetaan vastaavaa hanketta yhtä epärealistisella budjetilla ja aikataululla, joten on syytä odottaa vastaavia turvallisuusongelmia, muistuttaa Greenpeacen aktivisti Sini Saarela Flamanvillessä.

Yhteystiedot
Lauri Myllyvirta, energiakampanjoitsija, Greenpeace, 050 3625 981
Sini Saarela, aktivisti, Greenpeace, 041 5353 963
Frederic Marillier, ydinvoimavastaava, Greenpeace, +33 6 73 89 55 05
Mikael Sjövall, tiedottaja, Greenpeace, 050 3696 202 (kuva- ja videomateriaalia mielenosoituksesta)