Safety scandals
Background
Climate bluff
Cheap nuclear
Waste
Next steps
Act now!

Etusivu > Ajankohtaista >

Greenpeacen aktivistit kiipesivät Olkiluodon rakennustyömaalla sijaitsevaan nosturiin

28.05.2007

Kuusi Greenpeacen aktivistia Suomesta, Ranskasta ja Britanniasta kiipesi varhain maanantaina Olkiluodon ydinreaktorin rakennustyömaalla sijaitsevaan nosturiin osoittaakseen mieltään TVO:n ja Arevan höllentämää ydinturvallisuutta vastaan. Kiipeilijöiden joukossa on energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta.

Sadan metrin korkuista nosturia käytetään rakenteilla olevan ydinreaktorin suojakuoren asentamista varten. Mielenosoitus on jatkoa aamuyön protestille, jolloin kahdeksan ympäristöjärjestön aktivistia Suomesta ja Ruotsista esti pääsyn Olkiluodon ydinreaktorin rakennustyömaalle muodostamalla ihmisketjun porttienedustalla.

– Olkiluoto 3:n piti olla nykyisiä reaktoreita oleellisesti turvallisempi. Nyt Olkiluotoon rakennetaan maailman suurimman reaktorimallin prototyyppiä tiukalla aikataululla ja kustannuksista tinkien. Lukuisat laatuongelmat lisäävät onnettomuuden tai käyttöhäiriöiden riskiä sekä nostavat laitoksen hinnan reilusti väitettyä korkeammaksi, Greenpeacen tiedotusvastaava Mikael Sjövall sanoo Olkiluodon edustalla.

Greenpeace katsoo, että Olkiluoto 3:n rakentaminen on osoittautunut kohtalokkaaksi virheeksi. Lupaukset, jotka TVO antoi hankkeesta eduskunnalle ja suomalaisille, ovat jääneet toteutumatta. Greenpeace vaatii TVO:ta julkistamaan tiedot hankkeen kaikista 1000 laatupoikkeamasta, maksamaan takaisin saamansa julkiset tuet sekä luopumaan uusista ydinvoimahankkeista.

TVO arvioi lupahakemuksessaan 1600 MW:n reaktorin kustannuksiksi 2,5 miljardia euroa ja rakentamisajaksi neljä vuotta. Nyt kustannukset ovat nousseet yli 4 miljardiin ja rakentamisaika kuuteen vuoteen. Hanke piti toteuttaa ilman julkisia tukia, mutta todellisuudessa se on riippuvainen Ranskasta saaduista vientituista ja Saksasta saadusta halvasta lainasta. Voimala ei vähennä ilmastopäästöjä niin paljon kuin väitettiin, mikä aiheuttaa suomalaisille myös taloudellisia tappioita.

Hallitus on viime viikolla aloittanut pitkän aikavälin ilmastostrategian valmistelun. Greenpeace kehottaa hallitusta ottamaan strategiassa huomioon, että ydinvoima ei pitkällä aikavälillä ole hyväksyttävä tai kestävä sähköntuotantomuoto, vaan sen käytöstä tulee pyrkiä hallitusti eroon. Greenpeacen vastikään julkaisema asiantuntijaraportti osoittaa, että samankaltaiset turvallisuusongelmat ja taloudelliset takaiskut joita Olkiluodossa on koettu ovat todennäköisiä ja tyypillisiä uusissa reaktoreissa.

– Eduskunnan periaatepäätös, jonka mukaan uuden ydinvoimalan rakentaminen on yhteiskunnan kokonaisedun mukaista, perustui epärealistisiin oletuksiin. Nyt vaadimme ilmastostrategian pohjaksi uutta arviota siitä, oliko hanke todella yhteiskunnan kokonaisedun mukainen, Greenpeacen energiankampanjoitsija Lauri Myllyvirta toteaa Olkiluodon rakennustyömaalla.

– Olkiluodon hankkeen ajautuminen vaikeuksiin osoittaa selvästi, että ydinvoima on epäluotettavaa ja kalliimpaa kuin suomalaisille väitettiin. Nyt Suomea käytetään häpeäksemme ydinvoiman markkinointiin mm. Aasiaan, Etelä-Amerikkaan ja muihin Euroopan maihin. Suomen tulee siirtyä nopeasti kestäviin uusiutuviin energiamuotoihin, joita voidaan turvallisesti käyttää kaikkialla maailmassa, Myllyvirta lisää.

Greenpeace julkaisi toukokuun puolivälissä itävaltalaisen ydinturvallisuusasiantuntijan laatiman raportin Olkiluodon turvallisuusongelmista. Fysiikan tohtori Helmut Hirsch kritisoi erityisesti sitä, että laatuvaatimuksia on heikennetty Olkiluodossa, kun alkuperäisiä vaatimuksia ei ole kyetty täyttämään.

Katso kuvia täällä