Safety scandals
Background
Climate bluff
Cheap nuclear
Waste
Next steps
Act now!

Etusivu > Ajankohtaista >

Kolme mielenosoittajaa kiipesi alas nosturista

30.05.2007.

Kolme Greenpeacen kuudesta mielenosoittajasta, jotka kiipesivät Olkiluodon rakennustyömaalla sijaitsevaan 100 metrin korkuiseen nosturiin maanantaina, tulivat tänään alas puoli kolmen aikaan iltapäivällä omasta aloitteestaan. Mielenosoitus nosturissa jatkuu nyt kolmen suomalaisen mielenosoittajan voimin.

– Halusimme tällä tavoin mahdollistaa protestin jatkumisen, sillä nosturiin jäävä ruoka ja juoma riittää nyt pidemmäksi aikaa jäljelle jääville mielenosoittajille. Teollisuuden Voima ei ole antanut meille muita mahdollisuuksia, kuin jatkaa protestia, sillä yhtiö kieltäytyy yhä julkistamasta havaittuja turvallisuuspoikkeamia kokonaisuudessaan ja antamasta yksityiskohtaista selvitystä siitä mitä näille ongelmille on tehty tai aiotaan tehdä, Greenpeacen aktivisti Lauri Myllyvirta toteaa.

Alas kiivenneet mielenosoittajat ovat Britanniasta ja Ranskasta. Lauri Myllyvirran lisäksi nosturiin jäävät aktivistit Tuomas Heikkilä ja Sini Saarela. Sadekuuroista, puuskittaisesta tuulesta ja oikukkaasta säästä huolimatta jäljelle jäävät mielenosoittajat ovat hyvissä voimissa kolmen vuorokauden kestäneen protestin jälkeen.

Greenpeace pitää TVO:n avoimuuden puutetta havaittujen ongelmien suhteen erittäin huolestuttavana. Sekä projektipäällikkö Martin Landtman että viestintäjohtaja Anneli Nikula ovat julkisuudessa antaneet ymmärtää että Greenpeace liioittelee ja että kaikki havaitut ongelmat on korjattu. TVO ei kuitenkaan suostu julkistamaan perusteluja väitteilleen. tietoja, joilla näitä väitteitä voisi perustella. TVO puolustautuu sanomalla, etteivät he halua vastata alihankkijoidensa puolesta. Todellisuudessa Teollisuuden Voima kuitenkin vastaa ydinreaktorin rakennushankkeen toteutuksesta ja turvallisuudesta yhdessä Säteilyturvakeskuksen kanssa. Säteilyturvakeskuksen toimistopäällikkö Petteri Tiippana totesikin eilisessä Helsingin Sanomissa, että ”poikkeamien tilannetta ja merkitystä on selvennettävä julkisesti. Tiippana totesi lisäksi, että TVO:lla olisi nyt mahdollisuus tiedottaa mitkä nämä 1500 ongelmaa ovat”.

– Ranskassa vastaavan laitoksen rakentamista valmisteleva EDF on arvioinut, että laitoksen rakentaminen vie kymmenen vuotta, minkä jälkeen tarvitaan vielä kolmen vuoden käyttökokemus ennen kuin toimivuudesta on riittävästi tietoa. Suomessa TVO on yrittänyt survoa hanketta alunperin neljään vuoteen. Tätä taustaa vasten meillä on kaikki syyt olla huolissamme siitä, että mahdollisimman halvalla ja mahdollisimman kiireellä toteutettavassa hankkeesta liian moni mutka menee suoraksi, Kaisa Kosonen toteaa.