Safety scandals
Background
Climate bluff
Cheap nuclear
Waste
Next steps
Act now!

Etusivu > Turvallisuus >

Olkiluoto 3 myöhästyy vähintään 2 vuotta

10.08.2007 Lauri Myllyvirta

TVO tiedotti tänään lisämyöhästymisestä Olkiluodon reaktorin rakentamisessa. Greenpeacen mukaan merkittävä lisämyöhästyminen kertoo, että reaktorin rakentaminen painii edelleen kroonisten laatu- ja turvallisuusongelmien kanssa.
Reaktorin suunnittelu ei monessa suhteessa ole täyttänyt Suomen lainsäädännön asettamia turvallisuusvaatimuksia, vaikka suomalaisille näin väitettiin. Kun kyseessä on maailman suurimman reaktorin prototyyppi, laatukriteerien täyttyminen on turvallisuuden kannalta ensiarvoista.

Greenpeacen kommentti

– On ällistyttävää, että reaktorin rakentaja ilmoittaa tässä vaiheessa yhdeksi myöhästymisen syyksi ongelmat reaktorirakennuksen vahvistamisessa lentokonetörmäyksen kestäväksi, kommentoi Greenpeacen ohjelmajohtaja Harri Lammi.

– Rakennuslupaa myöntäessä väitettiin, että reaktori on jo valmiiksi suunniteltu ja varmistettu lentokonetörmäyksen kestäväksi, vaikka monet tahot epäilivät, että tämä tulee olemaan hyvin haastavaa. Viranomaisten vaatimus tästä on ollut suunnittelijoiden tiedossa vuodesta 2001, Lammi lisää.

Greenpeace vaatii, että TVO ja STUK julkaisevat välittömästi listan reaktorin laatu- ja turvallisuusongelmista. Reaktorissa on ollut noin 1500 laatupoikkeamaa, ja suuri osa turvallisuuden kannalta keskeisistä komponenteista on jouduttu korjaamaan tai valmistamaan uudestaan. Reaktorin valmistuminen on myöhästynyt nyt noin kaksi vuotta alkuperäisestä suunnitelmasta.

– Suomalaisilla on oikeus tietää turvallisuuteensa vaikuttavista asioista. Ongelmien piilottelu ei voi kuulua ydinvoiman rakentamiseen, summaa Lammi.

Lisätietoja: Harri Lammi, ohjelmajohtaja, Greenpeace, 050 383 1822