Safety scandals
Background
Climate bluff
Cheap nuclear
Waste
Next steps
Act now!

Etusivu > Ajankohtaista >

Olkiluoto sai sijoittajat takajaloilleen

11.09.2007 Lauri Myllyvirta

Olkiluodon farssi on saanut kansainväliset sijoittajat skeptisiksi ydinvoimateollisuuden lupauksia kohtaan. Viime viikkoina useat rahoitusalan julkaisut ovat kirjoittaneet Olkiluodon takaiskuista ydinteollisuuteen yleisesti liittyvinä ongelmina.

“Jos Suomen kokemuksiin on luottaminen, ydinteollisuuden toitottama “renessanssi” […] ei merkitse suurta muutosta edellisen sukupolven kokemuksiin. Silloin kustannusarvioiden ylitykset ja myöhästymiset maksoivat sijoittajille miljardeja dollareita.”
-Bloomberg (rahoitusalan uutispalvelu)

“Olkiluoto 3 -hankkeen kohtaamat taloudelliset tappiot ja ongelmat rakennustöissä osoittavat, että ydinvoima ei ehkä olekaan niin kustannustehokasta kuin alunperin ajateltiin. […] Näistä syistä jotkut sijoittajat harkitsevat uudelleen sijoituksiaan ydinteollisuuteen.”
-Resource Investor (luonnonvara-alan uutispalvelu)

“Ydinteollisuus on esittänyt erittäin optimistisia arvioita rakennuskustannuksista, mutta mitkään kokemukset eivät tue mitään näiden arvioiden kaltaista.”
-Paul Joskow, Massachusetts Institute of Technology

Samoja ongelmia muissakin hankkeissa
Kiinan Tianwanin reaktorihanke valmistui kesäkuussa 2007, kaksi vuotta myöhässä aikataulusta. Rakennustyöt pysäytettiin lähes vuodeksi reaktorin suojakuoren teräsosien hitsauksessa ilmenneiden ongelmien takia.

Taiwanissa Lungmenin reaktorihanke on jäänyt viisi vuotta aikataulusta jälkeen. Ongelmana ovat olleet mm. hitsaussaumat, jotka eivät läpäisseet tarkastusta vuonna 2002 ja jouduttiin tekemään uudestaan.