Safety scandals
Background
Climate bluff
Cheap nuclear
Waste
Next steps
Act now!

Etusivu > UKK >

Miksi enää kampanjoida? Reaktori tulee joka tapauksessa.

3.09.2004

Siinäpä oivallinen kysymys, johon löytyy monta vastausta.

1) Ydinvoiman ongelmat eivät ole hävinneet Suomen eduskunnan täpärän päätöksen jälkeen minnekään. Miksi siis vaikenisimme ydinvoiman ongelmista?

2) Emme halua viidettä reaktoria Suomeen, saati sitten kuudetta, jota ydinvoimaintoilijoiden piirissä jo väläytellään. Siksi ei ole pienintäkään syytä pistää pillejä pussiin.

3) Ydinvoima torpedoi Suomen mahdollisuudet kestävään energiapolitiikkaan. Yhteinen huoli ilmastonmuutoksesta muuttui pian ydinvoimapäätöksen jälkeen raskaan teollisuuden ja eräiden poliittisten piirien äänekkääksi EU:n päästökaupan, Kioton ilmastosopimuksen ja EU:n edistyksellisen ilmastopolitiikan vastustamiseksi. Suomen kasvihuonekaasupäästöt ovat nyt huimasti Kioton pöytäkirjan edellyttämän tavoitetason yläpuolella ja “into” uusiutuvien energiamuotojen (etenkin tuulivoiman, jonka tuottamiseen Suomella olisi valtavasti potentiaalia), energiatehokkuuden ja energiansäästön edistämiseen ja kivihiilen käytöstä luopumiseen on hiipunut. Toisin sanoen juuri ne uhkakuvat, joista ympäristöjärjestöt varoittivat ennen ydinvoimapäätöstä, ovat nyt toteutuneet. Meille riittää tämä valheellinen energiapolitiikka.

4) Ydinvoimateollisuus Suomessa ja Suomen ulkopuolella pyrkii nyt tekemään Suomen tapauksesta esimerkkitapauksen, jolla ydinvoimaa yritetään kaupata myös muihin länsimaihin. Suomi kun on ainoa länsimaa, jossa uutta ydinvoimaa on rakenteilla. Omaa teollisuudenalaa edistääkseen ydinvoimateollisuus tiedottaa hankkeesta mielellään vain yksipuolisesti, koko totuutta kertomatta. Siksi on tärkeää, että kriitikot Suomessa tuovat esiin asioiden toisen puolen, jotta ydinvoimaa ei kaupattaisi puolitotuuksin.