Safety scandals
Background
Climate bluff
Cheap nuclear
Waste
Next steps
Act now!

Hem > Ajankohtaista >

Ydinvoiman vastainen liike kokosi voimansa Olkiluodossa

3.09.2004 Olkiluoto

Arviolta toistasataa ydinvoiman vastustajaa julkisti tänään Olkiluodon niemimaan ydinkuume-tartunnan valtaamaksi alueeksi. Keltaisin t-paidoin ja tartunnalta suojaavin hengityssuojin varustautuneet aktivistit hajaantuivat alueelle ja merkkasivat niemimaan varoituskyltein, paaluin ja varoitusnauhoin. Osa mielenosoittajista kiipesi Teollisuuden Voiman ylläpitämän tiedotuskeskuksen katolle ja levitti banderollin tekstillä “Nuclear madness info center – www.olkiluoto.info.” Banderolli viittaa tänään avattuihin nettisivuihin, jotka avaavat kriittisen näkökulman Olkiluoto 3 –hankkeeseen kolmella kielellä.

– Ydinkuume on paisunut Suomessa vaarallisiin mittasuhteisiin. Se on sokaissut kansaa ydinvoiman ongelmilta ja on nyt tuhoamassa viimeisetkin rippeet Suomen ilmastopolitiikasta. Eristimme tänään yhden tautipesäkkeistä, mutta eristysnauha olisi syytä kääriä myös mm. Kauppa- ja teollisuusministeriön ympärille, kertoo Lauri Myllyvirta.

Ennen ydinvoimapäätöstä ilmastonmuutos tunnustettiin Suomessakin yhdeksi vakavimmaksi ihmiskuntaa uhkaavista ilmiöistä. EU:n rooli kansainvälisessä ilmastopolitiikassa nähtiin elintärkeäksi ja Suomen oli toimittava esimerkillisesti hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Ydinvoimapäätöksen jälkeen ääni kellossa muuttui. Nyt EU:n ilmastopolitiikka päästökauppoineen on demonisoitu ja Kioton sopimusta ollaan hautaamassa teollisuuden, eräiden poliitikkojen ja ammattiyhdistysliikkeen toimesta.

– Kun eduskunta hyväksyi ydinvoiman lisärakentamisen toukokuussa 2002, päätöksen ehdoksi asetettiin lausumat, joissa luvattiin lisätä uusiutuvien energialähteiden käyttöönottoa. Kaksi vuotta päätöksen jälkeen hallitus on myöntämässä verohelpotuksia turpeen poltolle, jarruttamassa energiansäästöä
sekä perumassa aiemmin luvatut tukimuodot uusiutuville energialähteille. Näyttää siltä, että ydinvoima on sekoittanut hallituksenkin pään, toteaa Tuuli Kaskinen.

Ydinkuumeen oireisiin kuuluu myös se, että kyky ydinvoiman kriittiseen tarkasteluun katoaa täysin.

– Työt reaktorin rakennustyömaalla ovat jo täydessä vauhdissa ja hallitus on virittänyt mustekynänsä rakennusluvan allekirjoittamiseksi, vaikka vielä ei ole mitään takeita sille, että EPR-reaktori (European Pressurized Reactor) täyttää suomalaiset turvallisuuskriteerit. Säteilyturvakeskuksen alustavassa turvallisuusarviossa EPR ei näitä kriteereitä täyttänyt ja epäillä sopii, täyttääkö se ikinä. Kuitenkin paineastiaa, eli yhtä laitoksen tärkeimmistä osista on jo alettu valmistaa Japanissa, ilman säteilyturvakeskuksen hyväksyntää, muistuttaa Elina Turunen.

Tämän päivän tempauksessa on mukana mielenosoittajia seuraavista järjestöistä: Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Greenpeace, Naiset ydinvoimaa vastaan, Edelleen Ei ydinvoimaa-kansalaisliike, Vasemmistonuoret sekä Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto.

Lisätietoja:
Lauri Myllyvirta, energia-asiantuntija (Olkiluoto), Maan ystävät, 0503625981
Tuuli Kaskinen, energia-asiantuntija (Rauma), Suomen luonnonsuojeluliitto, 0505149752
Elina Turunen, hallituksen jäsen, Luonto-Liitto (Olkiluoto), 0405413677
Kaisa Kosonen, energia-asiantuntija, Greenpeace (Olkiluoto), 0503688488