Safety scandals
Background
Climate bluff
Cheap nuclear
Waste
Next steps
Act now!

Etusivu > Ajankohtaista >

Olkiluodossa muurataan energiapoliittista umpikujaa

12.09.2005

Satakunta ydinvoiman vastustajaa osoitti tänään mieltä Olkiluotoon johtavalla tiellä ennen uuden ydinvoimalan peruskiven muurausta. Keltaisiin paitoihin pukeutuneiden mielenosoittajien banderolleissa luki “Nuclear Dead End”, koska ydinvoiman lisärakentaminen on heidän mukaansa energiapoliittinen umpikuja.


Kuva: Henna Tahvanainen
“Ilmastonmuutokseen ei voida vastata toisella ympäristöongelmalla. Ydinvoimalla katetaan alle kolme prosenttia maailman energiankulutuksesta, ja jo tällä tuotantomäärällä esimerkiksi ydinjätteisiin ja ydinasemateriaalien hallintaan liittyvät ongelmat ovat osoittautuneet globaalisti ylivoimaisiksi. Jokainen voi miettiä seurauksia, jos ydinvoiman käyttöä lisätään dramaattisesti”, sanoo mielenosoitukseen osallistunut Maan ystävien puheenjohtaja Meri Pukarinen.


Kuva: Henna Tahvanainen
Suomi näyttää vastuutonta esimerkkiä muulle maailmalle, eikä ydinvoima johda Suomea kestävälle päästöuralle. “TVO:n ilmastohuoli on hyvä esimerkki koko suomalaisen ilmastopolitiikan tekopyhyydestä. Yhtiö puhuu ilmastonmuutoksesta, mutta on Suomen suurimman ja uusimman hiililauhdevoimalan, Meri-Porin, suurosakas”, Natur och Miljö -järjestön aktiivi Jonas Biström toteaa.

“Tällaisen tökeryyden sijaan eduskunnalla on tänä syksynä tilaisuus etsiä uuden ilmastostrategian käsittelyn yhteydessä kestävämpiä, pitkän tähtäimen energiapoliittisia linjoja. Suomen on kehitettävä sellaisia energiaratkaisuja, joita voidaan ottaa huoletta käyttöön missä päin maailmaa tahansa. Teollisuuden muuraamiin umpikujiin ei pidä ajautua”, Vasemmistonuorten pääsihteeri Laura Tuominen sanoo.


Kuva: Henna Tahvanainen
Tämän päivän tempaukseen osallistui aktiiveja seuraavista järjestöistä: Maan ystävät, Luonto-Liitto, Greenpeace, Suomen luonnonsuojeluliitto, Natur och miljö, Naiset ydinvoimaa vastaan, Edelleen Ei ydinvoimaa -kansalaisliike, Vasemmistonuoret, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto sekä Helsingin yliopiston Sitoutumaton vasemmisto.

Lisätietoja:
Meri Pukarinen, puheenjohtaja, Maan ystävät ry, p. 050 329 3479
Laura Tuominen, pääsihteeri, Vasemmistonuoret ry, p. 040 730 9360
Jonas Biström, styrelsemedlem, Natur och Miljö rf, p. 044 021 6668
www.olkiluoto.info