Safety scandals
Background
Climate bluff
Cheap nuclear
Waste
Next steps
Act now!

Etusivu > Ajankohtaista >

Aktivistit vastassa Ranskan pääministeriä Helsingissä

05.06.2006

Greenpeacen aktivistit olivat tänään vastassa Ranskan pääministeriä Dominique de Villepiniä, kun tämä vieraili Suomessa keskustelemassa mm. energiapolitiikasta. Aktivistit osoittivat mieltään eduskunnan edessä, jossa de Villepin tapasi puhemies Lipposen. Mielenosoittajat pystyttivät eduskunnan eteen kymmenmetrisen puhallettavan ydinreaktorin ja viestit “STOP EPR” sekä “EPR – Non Merci” (EPR- ei kiitos). Iltapäivällä de Villepin vierailee Eurajoella.


Kuva: Matti Snellman
de Villepin yrittää PR -käynnillään pelastaa ranskalaisen ydinvoimateollisuuden kasvoja. Ranskan valtion hallinnoiman Areva -yhtiön EPR-reaktorin rakennushanke Olkiluodossa on vaikeuksissa. Vuosi aloittamisen jälkeen työt ovat jo yli 9 kuukautta myöhässä, teknisistä ja turvallisuuteen liittyvistä ongelmista johtuen.

Japanissa valmisteilla olevan reaktorin paineastian hitsauksissa on ollut laatuongelmia. Suomessa laitoksen betonityöt puolestaan pysäytettiin helmikuussa, kun selvisi, että reaktorin alle tulevan pohjalaatan betoni oli liian huokoista. Säteilyturvakeskuksen mukaan Arevan laadunvalvonta ja alihankkijoiden turvallisuuskoulutus on pettänyt. Reaktorin pohjan betonin huokoisuus kyseenalaistaa reaktorin suojarakennuksen kestävyyden. Töiden on kuitenkin annettu jatkua, ennen kuin lopulliset turvallisuusarviot on edes tehty.


Kuva: Matti Snellman
– Näyttää huolestuttavasti siltä, että töitä valvova Säteilyturvakeskus asettaa rakentamistahdin kiristämisen ydinturvallisuuden edelle, sanoo niinikään Suomessa vieraileva kansainvälisen Greenpeacen ydinenergiavastaava Jan Vande Putte. Hanke on vaarallinen ja pitää pysäyttää, Vande Putte toteaa.

Ranskan ydinvoimateollisuus on vaikeuksissa. Areva suunnittelee rakentavansa toisen EPR-reaktorin Ranskan Flamanvilleen. Toukokuussa Greenpeace julkaisi ydinvoimayhtiöiden sisäisen turvallisuusarvion, jonka mukaan EPR-reaktori ei kestä matkustajakoneella tehtyä terrori-iskua. Samalla Greenpeacen aktivisti osoitti turvajärjestelyjen puutteellisuuden lentämällä Flamanvillen reaktorien päälle. Vain viikko sitten Greenpeace kertoi Ranskan suurimman ydinjätevaraston saastuttaneen La Haguen alueen pohjavesiä lähes 100 kertaa sallittua suuremmilla pitoisuuksilla. Yli puoli miljoonaa kuutiometriä ydinjätettä sisältävän varaston korjaaminen voi maksaa miljardeja euroja.


Kuva: Matti Snellman
EPR-reaktori on ranskalaisen ydinvoimateollisuuden toinen yritys tuottaa uusi reaktorityyppi. Sitä edeltäneillä neljällä N4-reaktorilla, jotka valmistuivat 1990-luvun lopussa, on kaikilla ollut ongelmia, ja tuotantokatkokset ovat kestäneet yhteensä jo vuosia.

– Rakentaja todennäköisesti maksaa EPR:n myöhästymisen kustannuksista osan. Lopulta maksajina ovat ranskalaiset veronmaksajat, jotka subventoivat Olkiluodon EPR-reaktoria vientiluottojen kautta 610 miljoonalla eurolla. Silti reaktori tulee nykymenolla suomalaisillekin kalliiksi, huomauttaa Greenpeacen energia-asiantuntija Harri Lammi.

– Teollisuuden lupailuista huolimatta EPR-reaktori tulee näillä näkymin maksamaan suomalaisille enemmän kuin uusiutuvat energialähteet, esimerkiksi maaseudun biomassa tai rannikon tuulivoima, hän lisää.

Lisää taustamaterjaalia (englanniksi)


Kuva: Matti Snellman
Lisätietoja:
Harri Lammi, energia-asiantuntija, Greenpeace, 050 383 1822
Mikael Sjövall, tiedottaja, Greenpeace, 050 369 6202
Jan Vande Putte, ydinenergiavastaava, Greenpeace, +32 49 61 61 584