Safety scandals
Background
Climate bluff
Cheap nuclear
Waste
Next steps
Act now!

Etusivu > Turvallisuus >

Olkiluodon ongelmat ennakoitavissa

04.12.2006 Lauri Myllyvirta

Helsinki, Suomi — TVO on ilmoittanut tänään, että Olkiluodon ydinvoimalahanke myöhästyy entisestään. Greenpeace katsoo, että ongelmien taustalla on reaktorin toimittajan Arevan yritys painaa kustannuksia alas turvallisuuden ja luotettavuuden kustannuksella.

– Areva käyttää halvimpia alihankkijoita, oli näillä sitten riittävää osaamista tai ei. Esimerkiksi reaktorin suojakuoren teräsosa on hitsattu puolalaisella konepajalla käsin. TVO halusi halpaa ydinvoimaa ja tässä sitä nyt on, sanoo Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta.

– Hankkeen ongelmat eivät aiheuta ainoastaan taloudellisia tappioita. Reaktorin turvallisuus ja luotettavuus myös sen valmistumisen jälkeen ovat kyseenalaisia, sillä Säteilyturvakeskuksenkin mukaan on mahdollista että kaikkia ongelmia ei havaita tai pystytä korjaamaan – varsinkin kun Areva on yrittänyt peitellä ongelmia ja valehdellut Suomen viranomaisille kuukausien ajan, Myllyvirta jatkaa.

EPR:n edeltäjää, Arevan edellistä reaktorimallia N4:ää rakennettiin Ranskaan neljä kappaletta. Vain yksi onnistuttiin rakentamaan alle kymmenessä vuodessa. Kaikki olivat 2-3 vuotta myöhässä ja kärsivät sen jälkeenkin ongelmista – kolme niistä mm. jouduttiin sulkemaan lähes vuodeksi.

– Ydinvoimaan luottaminen on tullut jo nyt suomalaisille kalliimmaksi kuin uusiutuvien energialähteiden lisääminen ja energiankäytön tehostaminen olisi tullut. Reaktorin myöhästymisestä tulee lasku sähkön käyttäjille ja päästöoikeuksien korkeamman tarpeen vuoksi myös veronmaksajille, Myllyvirta toteaa.

Yhteystiedot
Lauri Myllyvirta, energiakampanjoitsija, Greenpeace, 050 3625 981
Mikael Sjövall, tiedottaja, Greenpeace, 050 3696 202