Safety scandals
Background
Climate bluff
Cheap nuclear
Waste
Next steps
Act now!

Etusivu > Turvallisuus >

Veronmaksajille iso lasku Olkiluodon ongelmista

12.10.2006 Lauri Myllyvirta

Olkiluodon ydinvoimalan viivästyminen tulee veronmaksajille kalliiksi, mikäli hallitus saa tahtonsa läpi. Kauppa- ja teollisuusministeriö on kaikessa hiljaisuudessa kasvattanut teollisuudelle ja energiayhtiöille jaettavien ilmaisten päästöoikeuksien määrää liki 300 miljoonan euron edestä ydinvoimalan viivästymisen takia.

− Ensin energiayhtiöt onnistuivat laistamaan päästöjen vähentämisestä lupailemalla, että Kioton tavoite saavutettaisiin uuden ydinvoimalan avulla. Nyt, kun ruusuinen suunnitelma ei mennytkään niin kuin piti, niin mitä tekee hallitus? Lappaa yrityksille lisää päästöoikeuksia, jotta hiilen tuprutus voisi jatkua ydinvoimalaa odotellessa. Ja maksumieheksi joutuvat lopulta veronmaksajat, sanoo Lauri Myllyvirta Greenpeacesta.

Hallituksen viime kevään energia- ja ilmastoselonteossa (1) uuden ydinvoimalan uskottiin tulevan käyttöön vuonna 2009. Päästöoikeuksia koko päästökauppasektorille arvioitiin jaettavan noin 184 miljoonaa tonnia vuosille 2008 – 2012.

Eilen komissiolle lähetetyssä päästöoikeuksien jakosuunnitelmaluonnoksessa (2) oikeuksien määrää oli kuitenkin kasvatettu 198 miljoonaan tonniin. Nyt ydinvoimala uskotaan saatavan täyteen käyttöön vasta 2011, jolloin kivihiililaitoksia käytetään kaksi vuotta enemmän. Kaiken kruunaa se, että TVO pystynee perimään ydinvoimalan myöhästymisestä aiheutuvat kustannukset toiseen kertaan voimalan toimittajalta Arevalta, sillä valmistaja on sitoutunut maksamaan sakkoja myöhästymisestä.

− Ydinvoiman periaatepäätöksen aikaan Kioto-tavoitteen täyttämisen väitettiin olevan 200 – 600 miljoonaa euroa kalliimpaa ilman ydinvoimaa. Tämä summa on kuitenkin jo huvennut hankkeen ongelmiin. Voimalan toimittaja, ranskalainen Areva, on talousongelmissa hankkeen vuoksi ja Pohjolan Voima toppuuttelee puheita kuudennesta ydinvoimalasta. Viides ydinvoimala on osoittautumassa turvattomaksi ja veronmaksajille kalliiksi projektiksi, aivan kuten ympäristöjärjestöt varoittivat, summaa Greenpeacen ohjelmapäällikkö Harri Lammi.

TVO on myöntänyt Olkiluodon ydinvoimalan rakentamisen olevan nyt jo vuoden myöhässä. Säteilyturvakeskus antoi kesällä hankkeesta tyrmäävän arvion: viranomaismääräyksiä on rikottu ja turvallisuuspuutteista valehdeltu viranomaisille kuukausien ajan. Rakentamisessa on käytetty vanhentuneita ja määräysten vastaisia menetelmiä sekä epäpäteviä alihankkijoita. Yhteensä turvallisuuspuutteita oli jo kesään mennessä löydetty useita satoja, eikä kaikkia välttämättä löydetä.(3)

Yhteystiedot
Lauri Myllyvirta, energiakampanjoitsija (Helsinki), Greenpeace, 050 3625 981

Viitteet
1. VN 24.11.2005: Kansallinen energia- ja ilmastostrategia.
2. VN 29.9.2006: Suomen esitys päästöoikeuksien kansalliseksi jakosuunnitelmaksi vuosille 2008-2012.
3. STUK:in tutkintaraportti