Safety scandals
Background
Climate bluff
Cheap nuclear
Waste
Next steps
Act now!

Etusivu > Turvallisuus >

Ydinvoimalan laittomat tuet palautettava

24.10.2006 Lauri Myllyvirta

Euroopan komissio ilmoitti tänään tutkivansa, ovatko Teollisuuden Voiman rakenteilla olevan ydinvoimalan saamat julkiset tuet EU:n kilpailulainsäädännön vastaisia. Asia on ollut vireillä komissiossa kahden vuoden ajan Greenpeacen ja Euroopan uusiutuvan energian tuottajien jättämien tutkintapyyntöjen takia. Greenpeace pitää komission tuoretta ilmoitusta tärkeänä edistysaskelena ja katsoo, että komission lupaamalle perusteelliselle selvitykselle on huutava tarve.

– Kaikki tiedot voimalahankkeen saamista julkisista tuista on julkistettava ja soppa selvitettävä pohjia myöden. Viidettä ydinvoimalaa on esitelty Suomessa ja maailmalla edullisena ja yksityisesti rahoitettuna hankkeena. Nyt on osoittautumassa, että hanke oli ja on monella tapaa riippuvainen julkisesta tuesta, sanoo Mark Johnston Greenpeacen EU-yksiköstä Brysselistä.

– Yli puolen miljardin euron takuun paljastuminen laittomaksi olisi raju taloudellinen isku ydinvoimahankkeelle, sillä se voisi pistää uusiksi hankkeen rahoitusjärjestelyt. Me luonnollisesti vaadimme, että Teollisuuden Voima ja Areva velvoitetaan korvaamaan laittomasti saamansa taloudelliset hyödyt, jatkaa Johnston.

Uutinen seuraa Arevan kahden viikon takaista ilmoitusta, että Olkiluodon voimalahankkeen myöhästyminen ja ongelmat ovat aiheuttaneet yhtiön ydinvoimatoiminalle merkittäviä tappioita.

Greenpeace jätti vuonna 2004 tutkintapyynnön vientitakuusta, jonka Ranskan vientitakuulaitos COFACE on myöntänyt ydinvoimalahankkeelle. Myöhemmin Euroopan uusiutuvan energian tuottajien järjestö EREF jätti laajemman tutkintapyynnön, jossa nostettiin esiin myös muita julkiseksi tueksi epäiltyjä rahoitusjärjestelyitä, koskien muun muassa Ruotsin hallituksen osuutta.