Safety scandals
Background
Climate bluff
Cheap nuclear
Waste
Next steps
Act now!

Etusivu > Ajankohtaista >

Greenpeacen alus Olkiluotoon

03.04.2007 Lauri Myllyvirta

Greenpeacen alus Arctic Sunrise on ankkuroituna ydinvoimalatyömaan edustalla
Olkiluodossa tuodakseen esille turvallisuuden laiminlyömistä hankkeessa. Tänään aluksella järjestettiin lehdistötilaisuus.

Laiva on ankkuroitu yleisille vesille. Poliisi ja rannikkovartiosto ovat lisänneet
läsnäoloaan alueella, mutta eivät ole toistaiseksi yrittäneet poistaa laivaa
alueelta.

Olkiluodon ydinvoimalan turvallisuusongelmat ja viivytykset ovat paisumassa skandaaliksi ja tulossa kalliiksi suomalaisille. Greenpeace vaatii kaikkien ilmitulleiden turvallisuuspuutteiden julkistamista ja selvittämistä sekä kaikkien viallisten komponenttien valmistamista uudelleen.

– Voimalan turvallisuuden ja toimintavarmuuden kannalta keskeisten komponenttien valmistuksessa on poikkeuksetta ollut ongelmia. Mm. paineastian, pääkiertoputkien, höyrystimen ja paineistimen osia on tehty uudelleen. STUK, TVO ja Areva ovat kukin tarkastaneet suunnitelmat ja työtavat etukäteen eivätkä ole havainneet vikoja ajoissa. Yhteensä julkaisemattomia turvallisuuspuutteita oli 700 jo viime kesänä, ja suurinta osaa ei ole julkistettu. TVO lupasi halpaa ydinvoimaa ja sitä se myös sai, Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta toteaa.

Greenpeace julkisti kuvia puolalaiselta konepajalta, jolla epäpätevät työntekijät hitsasivat vanhentuneella menetelmällä reaktorin suojakuoren teräsosia. Suojakuori on tähän mennessä pahin esimerkki ydinturvallisuuden laiminlyömisestä hankkeen epärealistisessa aikataulussa ja hinnassa pysymiseksi: hitsaussaumojen ilmaraot ovat liian suuret, kuori on vahingoittunut pudottuaan telineiltä syysmyrskyssä ja sen pohja aaltoilee.

Olkiluodon ongelmat ja myöhästyminen eivät ole yllätyksiä, sillä aikataulussa pysymiseksi kompromisseja on tehty aina rakennusluvan myöntämisestä lähtien. Areva kattanee ainakin pääosin TVO:lle koituvat lisäkustannukset, mutta myös suomalaiset veronmaksajat kantavat osan kustannuksista. Valtio on jo päättänyt ostaa verovaroin enemmän päästöoikeuksia viiveen vuoksi. Osa viivästyksen kustannuksista maksatetaan suomalaisilla sähkön käyttäjillä.

– Ydinvoimalahankkeen yhteiskunnallisista vaikutuksista on tehtävä uusi arvio. Päätöstä tehtäessä eduskunnalle esitetyt väitteet ovat jo osoittautuneet virheellisiksi. Hinta- ja aikatauluarviot olivat epärealistisia, riippuvuus tuontienergiasta ei ole laskemassa ja lupaukset energian käytön tehostamisesta ovat lunastamatta, huomauttaa Myllyvirta.

Greenpeace kritisoi myös sitä, että TVO levittää maailmalle valheellista tietoa ydinteollisuuden hankkeista Suomessa. Ainoa länsimaissa käynnissä oleva ydinvoimalahanke kiinnostaa tiedotusvälineitä ympäri maailmaa ja TVO:n toimittajakierroksilla käy runsaasti ulkomaisia toimittajia, joille annetaan hankkeesta hyvin ruusuinen kuva.

– Ulkomaisille toimittajille uskotellaan, että suomalaiset kannattavat ydinvoimaa yksimielisesti, ydinjätteen loppusijoitus Olkiluotoon on jo hyväksytty ja voimalan turvallisuuspuutteet on jo korjattu. Greenpeacelle on tullut kyselyitä TVO:n virheellisistä väitteistä yli kymmenestä maasta, mm. Indonesiasta, Liettuasta, Yhdysvalloista ja Turkista, kuvaa Greenpeacen tiedottaja Mikael Sjövall.

Yhteystiedot
Lauri Myllyvirta, energiakampanjoitsija, Greenpeace, 050 362 5981

Frederic Marillier, energiakampanjavastaava, Greenpeace, +33 6 738 95504

Mikael Sjövall, tiedottaja, Greenpeace, 050 3696 202 (lähettää pyynnöstä tapahtuman pressimateriaalin ja kuvat)