Safety scandals
Background
Climate bluff
Cheap nuclear
Waste
Next steps
Act now!

Hem > Aktuellt >

Stora förluster på Olkiluoto varning för Barroso

28.09.2006 Lauri Myllyvirta

BRYSSEL De betydande finansiella förlusterna vid konstruktionen av EUs enda känkraftverk borde vara en varningsflagga för Europeiska kommissionen, så att de inte stöder denna teknologi i sin kommande strategiska energiöversyn, sa Greenpeace idag.

Greenpeace mediarådgivare, 28 sep 2006

Den statligt ägda franska koncernen Areva rapporterade igår betydande men ospecificerade förluster vid konstruktionen av den reaktor som man per kontrakt med fast pris bygger i Olkiluoto i Finland. Förlusterna beror åtminstone delvis på tekniska problem, som hittills har lett till en försening på ett år. Företaget antydde också att dess övergripande finansiella situation hade försämrats avsevärt jämfört med förra året, och att den för Olkiluoto-3 ansvariga avdelningen var den absolut sämst presterande inom koncernen. [1]

Europeiska kommissionen meddelade i förra veckan att en ny diskussionsartikel om kärnenergi, inkluderande den eventuella uppsättningen av europeiska målsättningar, skulle inkluderas i det nya energipaket som presenteras i januari. [2] Samtidigt fortsätter kommissionen att utreda huruvida Olkiluoto-projektet tagit emot olagliga statliga bidrag, till följd av klagomål från Greenpeace och andra under 2004. [3]

“Kärnkraftsindustrin har inte förändrats,” sa Mark Johnston, Greenpeace’s energikampanj. “Överskridna budgetar, byggförseningar och statliga anslag fortsätter att vara dess mest dominanta drag. Europeiska kommissionen måste inse att en vidareutveckling av kärnkraften skulle skada ekonomin såväl som miljön i Europa.”

I kommissionens kommande strategiska energiöversyn måste man prioritera förnybar energi och effektivt energiutnyttjande. Båda dessa är alternative som är billigare, säkrare, snabbare att leverera samt miljövänliga.

“Utan statliga anslag hade Olkiluoto-projektet troligtvis aldrig tagit fart. Europeiska kommissionen måste sluta dra fötterna efter sig i sin utredning om statliga bidrag, och kräva en återbetalning av de olagligt beviljade bidragen.”

Fotnoter:
[1] Se ‘First Half 2006 Results’ på Areva’s websida
[2] Tal från energikommissionär Andris Piebalgs, 22 sep 2006.
[3] Greenpeace lämnade i oktober 2004 in ett klagomål angående statliga bidrag till Europeiska kommissionens generaldirektör för GD Konkurrens, gällande den “export”-kreditgaranti som projektet beviljats av den franska myndigheten COFACE. Greenpeace har förstått att en ytterligare konsekvens av detta franska beviljande är att man avsevärt kunnat reducera räntesatserna på det syndikerade lån som finansierar större delen av projektet. Ett separat klagomål mot Olkiluoto-3 lämnades in i december 2004 av EREF (European Renewable Energies Federation).

Kontakt:
Mark Johnston, EU Energy Policy Campaigner, Greenpeace, tel +32 (0) 2 274 1921
Katharine Mill, Media Officer, Greenpeace European Unit, tel +32 (0) 2 274 1903